vrijdag, april 04, 2008

Het raadsel van de Amarantin - Revelation Space


Ik heb het niet zo vaak over de boeken die ik lees, maar deze is wel een vermelding waard.

Het raadsel van de Amarantin - Alastair Reynolds. originele titel: Revelation Space.

De schrijver ontdekte ik bij Jongen's boeken, de helaas veels te vroeg gesloten 2e goede boekwinkel in Schiedam. Je kon er lekker SF (engelstalig) vinden enzo. Afijn ik kocht daar Galactic North..een geweldige verhalenbundel.

Reynolds schrijft al zijn verhalen in hetzelfde universum, dus bijna alle verhalen hebben raakvlakken, rassen, planeten, geschiedenis, alles kom je wel tegen in zijn verhalen.

Het raadsel van de Amarantin blijft tot aan het einde toe spannend. Je weet op het einde pas echt hoe het in elkaar steekt.

Sylveste is een archeoloog die op het punt van een doorbraak staat. Helaas is er op zijn planeet zojuist een coupe gestart om hem van zijn troon te stoten. Hij brengt jaren door in de gevangenis. Ondertussen zijn er ruimtevaarder die al jaren naar Sylveste op zoek zijn, middels vriesslaap, reizen ze al zo'n 100 jaar rond op zoek naar Sylveste, die om één of andere reden net zo lang leeft. Volvoya is een van die ruimtevaarders. Zij is een ultra..een genetisch cybernetisch ras dat, uiteraard, door de ruimte reist. Door het gebrek aan contact met andere soorten..zijn ze een beetje raar. Khouri is een huurmoordenaar die is ingehuurd om Sylveste te vermoorden..daarvoor moet ze echter mee met die rare ruimtevaarders.

En dan is er de zonnesteler..die zich verstopt heeft in de data van het Ultra ruimteschip, en zich via Khouri kan verspreiden over de rest van het schip.
Een kat en muisspel tussen Sylveste, de Ultra's, Khouri en Zonnespeler begint.
Retespannend man dat boek :)

De afbeelding is uiteraard van de Engelstalige uitgave..de nl uitgave kon ik helaas niet online vinden.

Geen opmerkingen: